Header

Lösdriften

Lösdriften är under uppbyggnad. Vindskyddet ska byggas så fort väder o markförhållanden möjliggör att vi kan köra med tunga maskiner utan att köra sönder marken för mycket. Bygget av vindskyddet blev fördröjt bla pga avverkning av skog i närheten och allt timmer staplades på hög på vår gårdsplan och andra ställen på gården, vilket gjorde att hela gårdsplanen blev totalförstörd (den ska återställas så fort det är möjligt). Gårdsplanen blev så sönderkörd att många av våra planerade inköp oćh därav leveranser till gården inte kunde genomföras. Avverkningen ställde även till en del andra problem, därför är inte allt klart som vi planerade skulle vara färdigt innan vi flyttade in på gården.

Trots detta har vi alltså redan fullt i flocken som ska ut på lösdriften. Hagen är så gott som klar, så i dagsläget står lösdriftshästarna på box på nätterna. Det går över förväntan, samtliga hästar i lösdriftens flock är vana att stå på lösdrift, så det är annorlunda för dom att nu stå inne på nätterna. Hästarna tar det med ro och är väldigt harmoniska trots denna ganska stora förändring för dom. De är trots allt ute i sin fina lösdriftshage minst 12 timmar om dygnet, ofta mellan 13 o 14 timmar.

Hagen är utformad med mycket inspiration hämtat från Paddock Paradise. Det är ca 500 meter mellan vattenkaren och foderplatsen. Vindskyddet planeras att byggas ca 200 meter från foderplatsen och 300 meter från vattenkaren beroende på vilken väg de väljer att gå. Hagen är kuperad och har rinnande naturligt vatten på flera ställen i hagen, vilket hästarna föredrar när det inte är fruset. Foderplatsen är uppgrusad och även marken vid grinden o vattenkaren.

Detta ingår i lösdriftshyran:

– Hage i blandflock med andra hästar o ponnyer.

– Vindskydd (vintern -23 står hästarna uppstallade i väntan på bygge av vindskydd).

– Värmekar till vattnet vintertid (kommer till nästa vinter 23/24, nu när hästarna står på box har vi isolerade vattenkar).

– Beteshage sommartid (mellan runt maj/juni och september/oktober) så länge betet räcker.

– Förvaringsutrymme för sadel o träns mm.

– Förvaringsutrymme för kraftfoder o tillskott.

– Tillgång till anläggningens gemensamma faciliteter. 

Kostnad för allt foder och strö tillkommer utöver hyran.

Samtliga fodringar och mockning av vindskydd sköts gemensamt enligt ett rullande schema för lösdriften.

Lösdriftshyran är 2250 kr /mån

Det går att teckna fullserviceavtal. Just nu är det fulltecknat, men till hösten kommer det att finnas möjlighet att teckna sådant avtal med oss igen.