Header

Utformning

Hagen är utformad enligt Paddock Paradise för att hålla hästarna i rörelse. Här kommer en liten beskriving.

 

Lösdriften är väl genomtänkt och utformad för att hästarna ska röra på sig så mycket som möjligt. Och för att arbetet runt hästarna ska vara så enkelt som möjligt för oss människor. Vi strävar hela tiden efter att förenkla ytterligare.

Karta över hagen (klicka på kartan för att se den i större format).

 

På utsidan av hagen vid grinden har vi all el som behövs till lösdriften (aggregat till staketet, belysning, uppvärmt vattenkar) här finns även hängaren för alla grimmor.

I hagen vid grinden står vattenkaren till hästarna, vintertid använder vi uppvärmda vattenkar så hästarna har tillgång till isfritt vatten. Marken runt vattenkaren är hårdgjord med grus.

Tittar man lite längre fram står vindskyddet. Vindskyddet är utformat så det är som 2 avdelningar med en fast mellanvägg. Mellanväggen är öppen längst bak mot bakväggen i vindskyddet för att minska risken att någon häst blir trängd.

Bilderna nedan visar vindskyddet som ligger nära ingången till hagen och förvaring av silaget. Gången upp till vindskyddet och marken runt vindskyddet är uppgrusat. 

Hästarna älskar vindskyddet och ligger o myser dagligen här den kalla årstiden.

Foderhagen ligger i anslutning till förvaringen av silaget. Här är marken hårdgjord så att hästarna slipper stå i djup lera och äta. Hästarna har varsin hägrabox i foderhagen för att silaget ska räcka länge. Foderhagen mockas helt rent dagligen.

 

Vidare in i hagen har vi de första betesfållorna, corallen o träningsdelen.

Till sommaren 2021 utökade vi betesdelen med ca 2,5 ha betesmark.

Ibland är det trevligt att bara tillbringa tiden med sin häst i hagen, därför har vi ordnat enklare träningsdel här med corall och större yta. Här finns även lite hindermaterial och annat skoj.

corall

Runt betesfållorna och träningsdelen går ”tracken”, vi kallar den för gångarna. Gångarna gör att hästarna måste röra sig lite längre sträckor för att ta sig mellan vindskydd/vatten och foderhagar/betesfållor.

Huvudgången börjar och slutar vid den stora ytan framför vindskyddet, här gillar hästarna att hänga. Alldeles intill corallen börjar huvudgången.

Här har vi även lagt ut lite naturcavaletti…

Gången är mellan 5 o 15 meter bred.

Här ser du de nedre betesfållorna och den nedre delen av huvudgången.

Ungefär mitt på hagen har vi ”mittengången”, denna går tvärs över hagen mellan gången som går längs ån och leder sen in i skogsdelen av hagen.

Mittengången är hårdgjord med grus och gruset fortsätter en bit in i skogen där det blir som blötast och lerigast den blöta delen av året.

Skogsdelen är kuperad så hästarna får gratisträning både för kropp och knopp när de går där.

Den nedre delen av skogen är plattare och här ligger stock o sten på marken.

Går man vidare in i hagen blir marken mer kuperad.

Tillslut kommer man fram till vindskyddet, här uppifrån ser det inte så stort ut…

Så var vi framme där vid vindskyddet igen.

Här ser man var huvudgången kommer ner från skogsdelen.

Vi har 2 sjukhagar. En planare som delvis är hårdgjord med grus och den går att ha bara som grushage eller öppna upp och få lite större med gräsdel.

Vi har oxå en lite mer kuperad sjukhage bakom vindskyddet.